chcialbym spytac, czy oliwy tloczonej na zimno rzeczywiscie mozna bez wiekszych obaw uzywac do smazenia, czy w artykule byla mowa o rafinowanej oliwie?
o kurcze trzeba odwagi aby produkt o podziale Omega 3-6, posiada (...) stosunek 1:9 nazwac zrownowazonym lub wrecz doskonalym ... zdecydowanie obstaje w moich typach do smazenia a jako zrodlo omega 3 - Gold Omega 3 Zmieniony przez - Biniu w dniu 2010-08-21 07:33:33
lniany się nie nadaje do smażenia, tak mi mowila babka w aptece jak go kupowalem kiedys ale mialem lniany ok miesiac po terminie a wyrzucic szkoda... to na nim akurat smazylem %-) Troche inny zapach niz te "klasyczne" do smazenia ale daje rady ;-D
Najgorsze do smażenia są oleje o wysokiej zawartości omega-6 ponieważ uwalniają najwięcej wolnych rodników więc optymalnym wyjściem przy smażeniu potraw byłaby margaryna do smażenia np. Planta ew. smalec lub oleje roślinne o niskiej zawartości omega-6(a więc napewno nie olej z pestek winogron jak to niektórzy sugerują). Oczywiście w miarę używania [...]
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
Masz możliwość wymiany oleju rzepakowego na kokosowy? Albo na oliwę czy olej lniany? Będzie bardziej wartościowy :-)) jak używasz do smażenia to sugeruję kokos, jak jako dodatek do dania to mogą być pozostałe wymienione.
Do krótkiego smażenia ujdzie, jednak bardziej skłaniałbym się do spożywania go zimno tłoczonego, bez obróbki termicznej. Do smażenia, jeśli już, lepiej dodać tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.
Oliwa z wytłoków do smażenia, ev na surowo. Jeśli chodzi o olej z pestek winogron, to posiada on bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych i pogarsza stosunek o3 do o6 który i tak jest z reguły dość słaby. Więc lepiej oliwa. Ja jestem fanem oleju lnianego, on ma sporo ALA który bilans tłuszczy polepsza.
[...] łopatki z indyka ( dziś kupiłem 3 łopatki w sumie ponad 2 kg czystego mięsa z indyka , promocja po 11 zł / kg:)) przyprawy 20 g bułki tartej 1 jajo 10 g masła klarowanego do smażenia naleśników papryka pomidory z puchy 3 posiłek ( ziemiaki z zrazami z piersi z kurczaka w sosie na bazie pomidorów ) 500 g ziemniaków 200 g kuraka cebulka papryka 10 [...]
[...] 5 posiłek 100 g ryżu + 200 g kuraka + warzywa Suplementacja 40 g c-6 po treningu 20g bcaa tst okołotreningowo Oleje 15 g oleju z pestek winogron 5 g lnianego 20 g masła do smażenia burgerów W sumie Kcal 3200 B-273 T-61 W-386 Jutro to co najbardziej lubię czyli Nogi, nie mogę się doczekać, na pewno będzie filmik z siadów , licżę na progres Póki [...]
[...] 5 posiłek 100 g ryżu + 200 g kuraka + warzywa Suplementacja 40 g c-6 po treningu 20g bcaa tst okołotreningowo Oleje 15 g oleju z pestek winogron 5 g lnianego 20 g masła do smażenia burgerów W sumie Kcal 3200 B-273 T-61 W-386 Jutro to co najbardziej lubię czyli Nogi, nie mogę się doczekać, na pewno będzie filmik z siadów , licżę na progres Póki [...]
[...] - to taki wybryk mój, bo wołowina za droga, a od kury chciałam chwilkę odpocząć a to ta sałatka taka sobie była, nie smakowała mi za bardzo spraj beztłuszczowy do smażenia - robię na nim omlet do omleta len mielony Czy ktoś mi może poradzić jak brać ten len i kiedy i jakich ilościach? bardzo proszę o poradę Spałam tylko 5 h i dalej [...]
Zatem zamień te produkty. Olej kokosowy jest tłuszczem stabilnie termicznym wobec tego może go używać do smażenia. Niemniej jednak unikaj długotrwałego, agresywnego smażenia. Możesz wzbogacić potrawy o przyprawy korzenne jak i ziołowe, zawierają bowiem bioaktywne substancje mające silne właściwości przeciwutleniające. Mogą zatem znosić pewne [...]